پژوهش و فناوری
1397/7/18 چهارشنبه
راهنمای نگارش مقاله در مجلات معتبر
راهنمای نگارش مقاله علمی برای پذیرش در مجلات معتبر

 



راهنمای نگارش مقاله علمی برای پذیرش در مجلات معتبر

 

برای آنکه بتوانیم مقاله خود را در یک مجله خوب به چاپ برسانیم، بایستی نحوه نگارش صحیح آن را بدانیم تا در نهایت یک مقاله خوب و بدون هیچ ایرادی بنویسیم.


نوشتن مقالات می تواند فرصتی برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات و یافته های جدید و مهم با خوانندگان و محققین دیگر ایجاد کند. انواع مختلف مقالات بر اساس موضوع آنها وجود دارد از جمله مقالات ریسرچ یا پژوهشی، مقالات ترویجی یا مروری، مقالات آموزشی و غیره. در حالی که هر کدام ویژگی های خاصی دارند و منحصر به فرد هستند. اما تمامی مقالات یکسری ویژگی های مشترک دارند. این ویژگی های مشترک مربوط به رعایت اصول نگارشی مقاله، ترجمه نیتیو آن ، ارجاع دهی درست و ... می باشد که بایستی حتما مدنظر قرار گیرند.

در شروع نگارش مقاله ابتدا باید هدف خود را از نوشتن مقاله تعیین کنید. این که قصد دارید یک موضوع جدیدی را برای اولین بار مورد بررسی قرار دهید و یک مقاله پژوهشی بنویسید و یا اینکه میخواهید چند مقاله در یک موضوع خاص را مورد بحث و بررسی قرار داده و یک مقاله مروری بنویسید.

علت این امر ان است که هر مقاله ای یک ساختار و ترتیب نگارشی مخصوص به خود دارد و شما لازم است تا ابتدا هدف خود را مشخص کنید تا بر اساس آن شروع به نگارش بخش های مختلف مقاله کنید.

بعد از انتخاب هدف، نوبت به آشنایی با ساختار مقاله می رسد. باید بدانید یک مقاله را از کجا شروع کنید، اول کدام بخش را بنویسید و نگارش کدام بخش را برای آخر کار نگه دارید. مثلا در مقالات پژوهشی معمولا نگارش بخشی از ادبیات مقدمه، روش کار و نتایج را در ابتدا انجام می دهند و سپس به سراغ بحث و نتیجه گیری رفته و در آخر چکیده مقاله را می نویسند.

مورد بعدی در خصوص نگارش مقاله، مهارت در نگارش درست و متناسب مطالب در کنار هم می باشد. ترتیب نگارش مطالب بخصوص در بخش مقدمه و بحث مقاله بسیار مهم است. باید بدانید در مقدمه سر صحبت را چگونه باز کنید ، سپس به سراغ چه موضوعی بروید و در نهایت چگونه مقدمه خود را به پایان برسانید.

مورد دیگری که بسیار حائز اهمیت است، ارجاع دهی یا رفرنس دهی در مقالات هست. هیچ مقاله ای بدون رفرنس معتبر نیست. پس از همان لحظه شروع نگارش مقاله، هر مطلبی که می نویسید را با ذکر منبع در کنار آن مشخص کنید تا در پایان کار دچار سردرگمی نشوید. برای این کار می توانید در برنامه WORD از قسمت REVIEW گزینه NEW COMENT را انتخاب نمایید و در داخل کادری که برایتان باز می شود ، رفرنس جمله مورد نظر را کپی کنید.

نکات مهم در موفقیت در پذیرش مقاله 

1-   داشتن عنوان مناسب با تحولات روز : عنوان مورد نظر باید کاملا واضح و دارای لغات کلیدی تحقیق باشد. عناوین طولانی سبب کاهش نمره ارزشیابی مقاله می شود.

2-   چکیده مناسب : چکیده تحقیق باید مختصر و مفید باشد .چهار بخش اصلی چکیده شامل:

3-   بیان مسئله و هدف از انجام پژوهش ( ۲ تا ۳ خط)

4-   روش تحقیق :

نوع تحقیق ( میدانی کتابخانه ای طولی تقاطعی ) (یک خط)

محل تحقیق: ( مکان اجرا ) ( منطقه شهر کشور ) (نیم خط)

دوره تحقیق: (از ماه .در سال تا ماه ..سال .) (نیم خط)

جامعه تحقیق , نمونه تحقیق: ( تعداد افراد منتخب ) (نیم خط)

روش انتخاب حجم نمونه: ( تصادفی ساده تصادفی خوشه ای ...) (نیم خط)

نوع آزمون آماری : ( کای اسکوار(خی دو ) تی استیودنت رگرسیون ...) (نیم خط)

نوع مدل : نام مدل

5-   نتایج تحقیق : نتیجه فرضیه های تایید یا رد شده نوشته شود .( دو تا ۳ جمله)

6-   قابل ذکر است که برخی مجلات دارای فرمتی از پیش تعیین شده برای نوشتن چکیده هستند و پژوهشگر می بایست در فضای تعیین شده هدف پژوهش، روش تحقیق، نتایج، اهمیت پژوهش و را وارد نماید.

7-   لغات کلیدی : حداکثر چهار کلمه

ساختار اصلی مقاله

1)     مقدمه  Introduction : در این بخش محقق با نوشتن مطالب کلی توجه خواننده را به سوی موضوع تحقیق متمایل می کند. در نوشتن مقدمه بهتر است موارد زیر را رعایت نمایید.

2)     ابتدا یک تعریف از موضوع مورد نظر از قول منابع معتبر .(این منبع باید از همه مهم تر باشد، اعتبار بیشتر سبب جلب توجه بیشتر خواننده می شود). سپس مطالب مرتبط با مقدمه را در این بخش قرار دهید.(یادتان باشد هیچ جمله ای را بدون منبع ننویسید).

3)      بیان مسئله : در اینجا هم ابتدا به تعریف مسئله بپردازید و سپس مشکلات و مسایل مرتبط با موضوع را بیان کنید و سعی کنید سوالهایی را که در فرضیات تحقیق مطرح نموده اید را دراین بخش به صورت جملات پرسشی مطرح نمایید ولی این پرسشها باید در جملات خبری باشد.

4)     مثلا: در فرضیه دارید “90 درصد بیماری های قلبی و عروقی به علت مصرف سیگار و دخانیات است.”  این موضوع را میتوانید در بیان مسئله چنین بنویسید:

“اینکه آیا تمامی افراد مبتلا به بیماری های قلبی عروقی به علت مصرف سیگار به این عارضه دچار شده اند, هنوز تائید قطی در خصوص این آمار اعلام نشده است.”

5)     اهمیت موضوع : در این بخش هم اهمیت مسئله را بیان می کنید. اینکه “عدم توجه به این مسئله سبب چه عواقبی در .. می شود و توجه به این موضوع چه نتایج مثبتی به همراهدارد. (آوردن اعداد و ارقام معتبر به صورت در صد و )

در کشور های دیگر چه نتایجی از این مسئله گرفتند و عدم توجه به آن سبب چه مشکلاتی شده است. ( یادتان باشد که این مطالب را باید حتما با ذکر منبع در آخر هر جمله بنویسید .از خودتان چیزی ننویسید. در نهایت بنویسید که اگر این تحقیق در اجرا شود چه نتایجی … دارد؟

ü     مروری بر تحقیقات انجام شده :

·         ابتدا از تحقیقات سالهای اخیر شروع کنید و به عقب بروید.

·         اگر مقاله را برای مجلات داخلی می فرستید , ابتدا از تحقیقات داخلی بنویسید.

·         اگر مقاله را برای مجلات خارجی می فرستید برعکس فوق انجام دهید.

·         از نوشتن نام یک نفر به صورت مکرر جدا خود داری نمایید. 

·         برای مقالات رشته های تاریخ هر چه منبع قدیمی تر باشد جالب تر است .ولی برای مقالات مدیریت , فنی و پزشکی و علوم پایه باید از منابع جدید استفاده بیشتری بکنید .

·         اگر مطمئن نیستید که مطلب مربوط به یک منبع هست یا نه، جدا از نوشتن آن خودداری نمایید. چون بررسی کنندگان مجلات خارجی کلیه جملات شما را با منابع موجود تطبیق می دهند و اگر خلاف آن ثابت شود مقاله مردود خواهد شد .

·         اگر از منابع و مقالات اینتر نتی استفاده می کنید, این مقالات باید حتما یک مقاله تحقیقاتی باشند.

·         اگر مطلبی را از کتابهای ترجمه شده داخلی برداشت می کنید، یادتان باشد که اغلب این کتابها در جهان دارای ویرایشهای جدید تری هستند. ولی در ایران هنوز ترجمه و منتشر نشده اند. بهتر است کتاب اصلی با ویرایش جدید را پیدا نموده و از آن رفرنس بدهید.

بسیاری از محققین عزیز داخلی به علت ضعف زبان انگلیسی مجبورند از مقالات ترجمه شده در کتابهای داخلی استفاده نمایند. غافل از اینکه این کتابها بارها ویرایش شده و ممکن است جملات آن عوض شده باشد. حتی اگر مطالب آن کتاب عوض نشده باشد ولی نوشتن نام نویسنده و سال انتشار قدیمی آن سبب می شود که کارشناسان مجلات خارجی نتیجه بگیرند که شما به منابع جدید دسترسی ندارید و این مسئله شانس پذیرش مقاله شما را پایین خواهد آورد. برای حل این مشکل باید جدیدترین کتاب را از همان نویسنده پیدا کنید.

برخی از موارد ممکن است نتوانید کتاب مورد نظر با ویرایش جدید را در داخل کشور پیدا نمایید .در این مواقع از همان نویسنده ممکن است مقالاتی در تاریخ جدید در جهان چاپ شده باشند. اگر آن مقاله را از همان نویسنده پیدا کنید , مشکل منبع نویسی شما حل خواهد شد و دیگر مجبور نیستید نام کتاب ترجمه شده را که دارای سال انتشار قدیمی است را بنویسید. به جای آن مقاله مورد نظر را پیدا کرده و با ترجمه مقاله جمله مورد نظر را از همان نویسنده پیدا میکنید. پس از اطمینان از این مسئله نام همان نویسنده را با سال انتشار جدیدتر در مقاله خود می آورید.

بطور کلی نوشتن منبع ترجمه شده به زبان فارسی برای مجلات خارجی کار جالبی نیست و از اعتبار مقاله میکاهد ولی برای مجلات داخلی این مشکل کمتر است اگر چه مجلات داخلی نیز از اصالت منبع استقبال می کنند و آخرین ویرایش را بیشتر قبول دارند .

ü     فرضیات و اهداف تحقیق : فرضیات را دقیق و مناسب بنویسید.

6)     روش تحقیق : روش تحقیق بخش بسیار مهم مقاله را تشکیل می دهد . برای نوشتن روش تحقیق حتما با متخصصین آمار مشورت نمایید.

اگر مطالب مقاله شما در سطح بالا باشد ولی روش تحقیق درستی را انتخاب نکرده باشید زحمتتان به هدر خواهد رفت. مطالب نوشته شده در بخش چکیده پیروی نمایید منتهی از جملات کاملتر و بیشتری استفاده نمایید .

7)     نتایج تحقیق : برای نوشتن نتایج تحقیق در مقاله انگلیسی باید از مهم ترین جداول و نمودار ها استفاده نمایید . همه جداول و نمودارها را در مقاله قرار ندهید و از کشدار کردن مقاله جدا خود داری نمایید.

بطور مثال اگر برای چند سوال مر بوط به هر فرضیه یک آزمون انجام داده اید .سعی کنید جدول نهایی آزمون را در مقاله قرار دهید.

8)     بحث و نتیجه گیری : در این بخش باید ابتدا چند نکته مهم را از ادبیات تحقیق بیاورید . سپس نتیجه هر فرضیه را نوشته و پس از آن نتیجه تحقیقات دیگران را در رابطه با آن فرضیه بنویسید و بعد این نتایج را با نتیجه خود مقایسه نمایید
مثلا ”
 در این تحقیق مشاهده شده است که رابطه معنی داری بین .. و …… وجود دارد . این نتیجه با نتایج کاپلان و همکاران (کاپلان ۲۰۰۳) و راجر (۲۰۰۲) و موریسون (۱۹۹۶) مطابقت دارد ولی نتایج اعلام شده توسط آقای در ایران (۱۹۹۷) خلاف این نکته را نشان می دهد . از سوی دیگر در رابطه با …….مشاهده می شود که در این تحقیق ……..اما پارکر (۲۰۰۱) اعلام نموده است که …….
توجه می نمایید که منابع مختلفی در این پاراگراف نوشته شده اند. در واقع یک مقاله درست و مناسب باید همین مشخصات دارا داشته باشد .بطور کلی همه قسمتهای مقاله باید کم و بیش دارای این تعداد منبع در لابلای جملات خود باشند.

9)   پیشنهادات : پیشنهاد در دو بخش داخل کشور و خارج کشور (بین المللی ) باشد.

10) تشکر و تقدیر : از اساتید و دوستان و آشنایان در چند جمله کوتاه تشکر کنید.

11) منابع : منابع باید کاملا دقیق نوشته شوند. برای نوشتن منابع می توانید به منابع مقالات منتشر شده توجه نمایید. اگر از یک مقاله فارسی استفاده کردید, سال هجری شمسی را به سال میلادی تبدیل کنید.

 

تمامی حقوق برای دانشگاه پیام نور محفوظ می باشد .

www.pnu.ac.ir